Sinterklaas in Tytsjerk 2020 (update)

Lieve kinderen van Tytsjerk, 
hebben jullie allemaal mijn tweede filmpje al gezien?

Hoe het Sinterklaasgevoel toch nog in Tytsjerk kwam. 

Iedereen heeft ze zaterdag 28 november vast zien staan; de grote chocoladeletters van karton die her en der in Tytsjerk in de grond waren geprikt. Het was toch gelukt om “iets” te organiseren in deze roerige tijd. Maar dit jaar ging het allemaal anders….. 

Voordat het zover was moest er nog veel geregeld worden en met name veel onzekerheden overwonnen worden. Want het werd steeds duidelijker; Het sinterklaasfeest vieren zoals we dat al jaar en dag doen, dat kon dit jaar echt niet. Maar wat dan? Wat mag wel? En wat doen andere dorpen? Willen de mensen wel meedoen……..? 

Maar Sinterklaas laat zich niet zomaar aan kant zetten! Hoewel hij dit jaar zoveel mogelijk thuis moest werken, kon hij in samenwerking met de commissie en natuurlijk zijn veeg pieten toch iets leuks organiseren.  Hij riep de kinderen in een filmpje ( www.tytsjerk.nl ) op om mee te doen met een speurtocht en natuurlijk kon ook de zelf geknutselde schoen gezet worden.

Het filmpje was nog maar net in de lucht en de aanmeldingen stroomden binnen. Dat hadden we niet gedacht. Er waren 45 gezinnen die zich opgegeven hadden. Dat werd nog een strak schema. Want iedereen kreeg een eigen starttijd. 

Het was fris, maar in ieder geval droog. Om half negen werd de tocht uitgezet door de commissieleden. Letters in de grond prikken, route uitzetten, versieren enz. En dat alles op gepaste afstand. Om een uur of tien begonnen de eerste deelnemers. Het viel nog niet mee om de goede afslag te vinden, want er waren ook pijlen gezet voor de audities van Karantêne. Het theaterstuk dat in arpil komend jaar opgevoerd gaat worden. Maar gelukkig werd het goede spoor hervonden en het was los. 

De kinderen mochten dit jaar een filmpje aan sinterklaas sturen. En op de stoel van sinterklaas zitten, die op het schoolplein stond. Hiervan zijn heel veel selfies gemaakt. Sinterklaas heeft het geweten! Zijn telefoon is bijna ontploft. Leuk om al die portretten van de huidige generatie voorbij zien te komen. Nadat de schoorstenen waren geteld en het boek van Sinterklaas weer was gevonden, kwamen de kinderen en hun ouders weer uit bij de Mande. Iedereen had de letters weten te vinden en bij elkaar gepuzzeld. De uitkomst was: FIJNE PAKJESAVOND. Er lag een verassing in de schoen klaar en er stond een hele grote mand met zilveren en gouden munten, waar alle kinderen wat uit mochten pakken. 

Toen de laatste deelnemers rond half vijf terugkwamen, konden we terugkijken op een zeer geslaagde dag. Het was zeker anders, maar voor een keer was dit misschien nog wel zo leuk. Lekker actief er op uit. Samen de puzzel oplossen.

We hopen dat we komend jaar weer een mooie intocht kunnen organiseren. En misschien ligt daar een nieuwe challenge voor jou. De commissie is namelijk op zoek naar enthousiaste leden die zich willen inzetten voor de intocht in ons dorp en de traditie levendig willen houden. Interesse? Tel: 06-83946231 of mail: r.holtewes@live.nl

Alle mensen die hebben meegeholpen wil ik graag heel hartelijk bedanken. En natuurlijk ook Dorpsbelangen Tytsjerk en de Ondernemers Vereniging Tytsjerk (OCT) en. Dankzij hun steun kunnen we onze traditie al vele jaren voortzetten. Houd dat in gedachten, mocht u weer iets nodig hebben.

Groeten Sinterklaas