Woning verduurzamen

Duurzaam je woning verbouwen is de laatste jaren helemaal ‘in’. Hierbij gaan we er vanuit dat er een minimum aan energie verbruikt wordt tijdens het produceren van de bouwmaterialen, tijdens het (ver)bouwproces en in het gebruik van je woning. Maar als leek is het uiteraard bijzonder lastig om te bepalen wat nu écht duurzaam is. Wat zijn nu de beste stappen die je kunt nemen om je huis op een gezonde manier aan te pakken?  Op deze pagina geven we u een aantal mogelijkheden om hiermee zelf aan de slag te gaan.

  1. Maak een goed plan van aanpak door de huidige situatie eerst in kaart te brengen, begin bijvoorbeeld hier: 

https://woningplanner.duurzaambouwloket.nl/

  • Laat je adviseren over de mogelijkheden en kijk ook zelf goed rond naar oplossingen.
    • Het Energieloket van de gemeente Tytsjerksteradiel helpt je hier graag bij. Meer informatie vind je hier: https://energieloket.net/
    • Maak ook slim gebruik van de zon door deze in de herfst en winterperiode binnen te laten komen en je huis op te warmen. Dit kan door bijvoorbeeld aan de zuidzijde van je woning meer glas toe te passen. Houd de noordzijde, waar weinig zoninval is, zo dicht mogelijk. Houd er hierbij rekening mee dat je in de lente en zomer je ruiten kunt bedekken tegen oververhitting, dat kan bijvoorbeeld door een dakoverstek of veranda aan de zuidzijde. Ook het toepassen van buiten-zonwering zoals (rol)luiken, lamellen of jaloeziën op alle gevels is mogelijk. Ook kun je kijken naar groene intiatieven zoals bladverliezende bomen als leilindes. Voor een een goede indicatie van zonneschijn en schaduw op jouw locatie, kijk bijvoorbeeld eens hier: www.zonnegrens.nl (betaalde app).
    • Vraag lokale bedrijven om advies (zie volgende punt)
  • Vraag lokale bedrijven ook naar de mogelijkheden en oplossingen die zij leveren. Zij zijn vaak goed op de hoogte van de lokale problematieken en kunnen zeer gericht uw vragen beantwoorden, vaak ook niet in de laatste plaats omdat ze u persoonlijk kennen.
  • Denkt u na over financiering en eventuele subsidieregelingen? Via het Energieloket (zie punt 2) is veel informatie te vinden, maar ook bijvoorbeeld hier:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/stappenplan

  • Kijk naar uw eigen gedrag! Wat kunt u eenvoudig zelf doen om minder energie te verbruiken? Anders dan de hele dag wellicht niets gaan doen zodat u geen energie verbruikt, zijn een paar energiebesparingstips hier zeker op hun plek!
    • Bepaal je CO2 footprint: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/klimaatklappers/
    • Meer liefde! Daarmee blijft u zelf warmer en kan de kachel een standje lager.
  • En last but not least, AAN DE SLAG! 

Beginnen is vaak het lastigst, zo kun je beginnen met het makkelijkste klusje (afdichten tochtgaten, aanbrengen tochtstrippen etc), maar kun je er ook voor kiezen om eerst het project aan te pakken waar je het meest tegenop ziet. Het maakt eigenlijk ook niet uit, als je maar begint!

Uiteraard staan we open voor goede aanvullingen, laat het ons weten als je hierin wat mist.