Tytsjerk
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kastelendag Park Vijversburg

20 mei @ 11:00 - 17:00

DAG VAN HET KASTEEL

Kom Pinkstermaandag naar Park Vijversburg en beleef de “Dag van het Kasteel” met als thema “Aan tafel”.

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in teken staat van voedsel. Dit was ook zeker het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen.

Zo ook in de tijd dat de familie Looxma-Ypeij in Villa Vijversburg woonde. In 1850 legde de familie een nutstuin aan met daarin een kassencomplex bestaande uit een grote exotische plantenkas voor onder andere palmen, twee druivenkassen en de Oranjerie. Helaas is alleen de Oranjerie nog in het park te bewonderen. Age Looxma-Ypeij had ook een prachtige porseleinverzameling bestaande uit verschillende serviezen. Een klein gedeelte van deze verzameling is aanwezig in Villa Vijversburg.

Speciaal voor deze dag komt Age, de zeer begeerlijke vrijgezel van destijds, langs samen met de gezelschapsdame Helena Mallinckrodt. Wil jij met Age aan tafel zitten? Dan moet je wel weten hoe dat hoort. Dat kun je laten zien door “de proeve van bekwaamheid” af te leggen. Laat zien hoe je een servet vouwt en dek samen met het hoofd van de bediening de tafel. Poets het zilver en help bij het borduren van de damasten tafelkleden. Ook mag je porselein beschilderen en hier en daar kun je lekkernijen uit vervolgen tijden proeven. De imkers zijn aanwezig en de oranjerie opent haar deuren. De dames van Vocaal Ensemble Intermezzo zorgen voor een muzikale omlijsting in hun mooiste jurken en dichter Ronald Wijnia zorgt voor een poëtische “aubade”.

De activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang bedraagt € 2,50 per persoon vanaf 2 jaar en gratis voor de Vrienden van Vijversburg.

Foto: Pixelrebel

 

Gegevens

Datum:
20 mei
Tijd:
11:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://vijversburg.nl/event/beleef-de-dag-van-het-kasteel/

Organisator

Park Vijversburg
E-mail
info@vijversburg.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Vijversburg
Park Vijversburg
Tytsjerk, Fryslan Nederland
+ Google Maps